Overview


Pinnacle Group project managed and delivered a development of 4 contemporary family homes on a small infill site to provide an innovative and sensitive development that enhances and improves the historical setting of the Victorian Conservation Area.


The Original Victorian Terraces on the site of 14-17 Calais Street were the subject of bomb damage during WW2 and the houses were replaced by a residential care facility in the 1960s. The care facility was out of character with the existing Victorian housing in the area which makes up the Minet Conservation Area. The site overlooks Myatts Field Park and is in close proximity to the Myatts Field North Estate Regeneration Scheme (see separate case study). In late 2012, Pinnacle Group acquired the Site from Lambeth Council, with the intention of developing a residential scheme of four high-quality sustainable family homes.

 


Plans for the scheme were submitted to the local authority in February 2013, for the demolition of the existing building and the change of use to develop 4 four bedroomed houses within the Conservation Area. We worked closely with the local authorities’ Heritage and Arboricultural Officers to ensure that the proposals reflected and enhanced the areas historical and mature setting. Pinnacle Group, in conjunction with PRP Architects, were successful in securing planning permission for the scheme proposals in May 2013.


The houses have been designed to stitch into and complete the existing Victorian terrace, providing a modern interpretation of the local vernacular.  The designs incorporate a substantial 2,150sqft NIA per household, with additional private amenity in the form of a 32ft landscaped garden to the rear. A unique glazed side return feature was incorporated to help bring sufficient natural light into the dwellings, whilst visually retaining the key historical side return feature of the traditional Victorian Home.


 

calais-street-22


Design Approach


The design concept was based on the contemporary reinterpretation of the surrounding Victorian architecture achieved by replicating the proportion and qualities of craftsmanship of the historic terraced properties, merging the development into the historic street pattern. This consisted of crisp, modern interpretations of the traditional detailing to the front facade of the properties along with a minimalist glazed lean too to retain the return of the traditional Victorian outrigger at the rear of the property. The individual dwellings, which are mirrored in pairs, match the floor and ceiling heights of the neighbouring properties, to feature grand two-storey frontages and modest three-storey rears, a typical approach within the area.


5 calais-street-31-1

 

Within each dwelling, the layout maximises flexibility and open plan living. A large kitchen/ dining/ family room forms the heart of the home at ground level with partitions allowing the subdivision of this space to create a further reading room and living room. The first floor features a flexible space which has the potential to be used as a study space, or a nursery. At the front of the property, a large double-height with vaulted ceiling master suite features, with dressing area, his and hers en-suite bathroom, and large bay window with discreet internal glazed Juliet balcony overlooking the park. All four bedrooms are well proportioned and spacious, as well as adaptable in terms of their potential use.


 

The proposed layout takes advantage of the site’s orientation with the main living area and master bedroom located to the front of the houses facing south-west and providing views over Calais Street and Myatts Field Park beyond.


 

The spacious rear gardens can be easily accessed through the combined kitchen/ dining room through a full height glazed door system. The glazed opening visually replicates the historical side return of the traditional Victorian Home and enhances the relationship between the interior space and the outdoor environment, in addition to allowing passive observation of residents making use of the garden outside. All the homes provide at least 59m2 of private amenity space, designed to promote a natural habitat and provide an attractive outlook for all neighbouring properties.


3 calais-street-24

 

The homes exceed the London Borough of Lambeth’s’ design guidance and ‘London Housing Design Guide’ space standards. The homes are designed to achieve all 16 Lifetime Homes design criteria. The development was shortlisted for the Housing Design Awards 2016.